marți, 24 mai 2022

Prima Activitate de Învățare la școala parteneră Agrupamento de Escolas Trigal de Santa Maria, Tadim, Portugalia - 17-20 mai 2022

Proiectul Erasmus Plus CULTURAL AMBASSADORS ON THE GO! a debutat cu mobilități fizice în perioada 17-20 mai 2022, prima activitate de învățare fiind organizată la școala parteneră Agrupamento de Escolas Trigal de Santa Maria, din localitatea Tadim, Portugalia. Din partea Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară au participat profesorii: Violeta Iacentiuc și Maria Reuț, și elevii: Amagdalinei Claudia (X A), Macoveiciuc Alexandra (X C), Cornea Alexandru (X A), Nichițelea Denis (X C),  Poroch Paul (X C).


Programul primei zile a presupus prezentarea țărilor participante la acest proiect, a orașelor și a bucătăriei tradiționale specifice fiecărei țări. Astfel, echipele din Portugalia, Turcia, Bulgaria, Macedonia și România au împărtășit ca niște veritabili ambasadori cele mai importante aspecte ale zonelor din care provin. Trebuie menționat că echipa Italiei, și ea parteneră în acest proiect, nu a participat datorită posibilelor riscuri legate de Covid19.


După un cuvânt de bun venit din partea școlii gazdă au avut loc jocuri nonformale de cunoaștere. desfașurate în curtea spațioasă a școlii.


Apoi, fiecare echipă a prezentat țara, orașul  și bucatele tradiționale specifice.






Spre finalul zilei s-a organizat o scurtă vizită la Mosteiros de Tibaes, o mănăstire veche plină de istorie, povestită de ghidul însoțitor.





Programul celei de a doua zile a început cu vizita la primăria orașului Braga, oraș mare aflat la câțiva km de Tadim, localitatea școlii gazdă. Aici viceprimarul orașului ne-a urat bun venit în Portugalia și ne-a prezentat clădirea istorică a primăriei.




După aceasta s-a organizat un tur al celor mai importante obiective ale orașului Braga. 
Orașul se distinge printr-un mare număr de pieți și de biserici. Calitatea sa de centru religios și teologic de frunte al Bisericii Romano-Catolice și de sediu al Arhiepiscopului Primat al Portugaliei i-a adus supranumele de „Oraș al Arhiepiscopilor” și de „Roma Portugaliei”. Catedrala din Braga (Sé de Braga) , sec. XII-XVIII, este cel mai însemnat loc istoric al orașului. Se caracterizează printr-un amestec de numeroase stiluri artistice și arhitectonice: romanic, manuelin, gotic tarziu, baroc.  



După amiaza a fost dedicată vizitei Sanctuarului Bom Jesus do Monte (Sanctuarul Bunului Iisus de pe munte) (din secolul al XVIII-lea - începutul secoulului al XIXX-lea): biserica, aflată la periferia orașului Braga,la 5 km în nord-est, este un loc însemnat de pelerinaj, cu scări magnifice în stil baroc, având și un funicular, cu mecanism hidraulic, cel mai vechi din Peninsula Iberică.





Programul celei de a treia zile a început cu o călatorie de o oră până în orașul Porto, al doilea oras ca marime din Portugalia dupa binecunoscuta Lisabona. Porto atrage sute de mii de turisti anual cu obiectivele istorice si atractiile sale. 
Gara Sao Bento este în acelaşi timp si un obiectiv turistic indiferent de rolul său infrastructural major. Stabilimentul a fost inaugurat la începutul secolului al XX-lea, pe situl unei foste mănăstiri, anume, Mănăstirea Sao Bento de Ave-Maria. Din punct de vedere arhitectural, gara iese în evidenţă prin pereţii săi acoperiţi cu plăci ceramice albastre - azulejos.


Centrul istoric al orasului Porto este Ribeira, un cartier cu un labirint de strazi inguste, cu unele dintre cele mai nepretuite comori arhitecturale ale orasului. Cladirile din acest cartier sunt atat de frumoase iar amprenta stilului arhitectural al secolului al XVIII-lea s-a pastrat atat de bine in timp incat UNESCO l-a inclus in Patrimoniului Mondial.  
S-a organizat o plimbare cu vaporașul pe râul Douro, pentru a observa cele 6 poduri peste râu, 2 dintre ele metalice, celebre, construite de Gustave Eiffel si de un ucenic al acestuia.


A patra și ultima zi a fost dedicată evaluării activităților și înmânării certificatelor de participare și stabilirii perioadelor pentru activitățile de învățare viitoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ultima activitate de învățare la școala parteneră SOU Gimnazija "Goce Delcev", Kumanovo, Macedonia de Nord, 20-23 iunie 2023

 In perioada 20-23 iunie 2023 a avut loc ultima întâlnire de proiect CULTURAL AMBASSADORS ON THE GO! la școala parteneră SOU Gimnazija "...