luni, 20 februarie 2023

A patra activitate de învățare la școala parteneră IIS Bernalda-Ferrandina, Italia, 11-14 februarie 2023

 A patra activitate de învățare din cadrul proiectului CULTURAL AMBASSADORS ON THE GO! a avut loc la școala parteneră IIS Bernalda-Ferrandina, Italia, în perioada11-14 februarie 2023. Din partea Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară Suceava au participat profesorii Violeta Iacentiuc și Tatiana Hladiuc și elevii Maria Popovici, Alessia Vintea, Diana Poroh, Denis Panciuc și Iustin Boicu.

Tema acestei mobilități a fost axată pe costumele tradiționale ale fiecăreia dintre țările partenere dar și despre costumele pentru ocazii speciale. De aceea, prima activitate a avut loc în ziua de duminică, în localitatea Putignano unde am avut ocazia să urmărim pentru câteva ore parada de care alegorice și costume din cadrul acestui carnaval, cel mai vechi din Europa, aflat la ediția 629.




Vizita a continuat cu orășelul Alberobello, o bijuterie turistică a zonei, monument UNESCO, datorită unicității căsuțelor trulli.




În a doua zi am început programul la școala parteneră IIS Bernalda Ferrandina cu un discurs al directorului școlii, al primarului localității Ferrandina, urmând un program artistic susținut de formația folk a orașului, iar apoi fiecare dintre țări a ales o melodie tradițională și elevii italieni prezenți au învățat pașii de dans. A fost o atmosferă veselă, deschisă, prietenoasă, în care elevii au realizat un adevărat schimb cultural.


 


Apoi a avut loc prezentarea costumelor tradiționale ale fiecărei țări, precum și prezentarea cartonașelor de joc cultural - produs final al proiectului - legate de această dată de costumele din fiecare țară parteneră.






După masă am fost invitați la primăria orașului, unde primarul a ținut un frumos discurs despre importanța acestor proiecte pentru comunitatea locală și a oferit mici daruri elevilor și profesorilor prezenți.
 

A urmat un tur al centrului orașului, cu vizitarea a două muzee: cel de istorie și cel al civilizației rurale.





Seara s-a încheiat cu un spectacol de muzică tradițională la muzeu.
Cea de a treia zi a fost dedicată vizitei localității Matera, monument UNESCO. Matera este cel de al doilea cel mai vechi oraș locuit încontinuu din lume, după Petra. Sassi din Matera sunt case săpate în piatra numită tufo, specifică regiulilor Basilicata și Puglia, dar care diferă de tuful vulcanic. Am vizitat și una dintre aceste case care a fost locuită până în anul 1959, în condiții destul de precare. 







Ultima zi a început cu vizita muzeului galerie din Pisticci, unde am putut admira costume traditionale specifice zonei, inclusiv un costum de mireasă pe care una dintre elevele italiene l-a îmbrăcat pentru noi.




Apoi am ajuns la scoala din Bernalda, unde a avut loc o parada a costumelor populare. În timp ce elevii au realizat un poster cu costume populare tradiționale, profesorii au avut o ședință pentru a stabili activitățile din următoarea mobilitate, în Turcia.




Programul a luat sfârșit cu ceremonia de înmânare a certificatelor.










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ultima activitate de învățare la școala parteneră SOU Gimnazija "Goce Delcev", Kumanovo, Macedonia de Nord, 20-23 iunie 2023

 In perioada 20-23 iunie 2023 a avut loc ultima întâlnire de proiect CULTURAL AMBASSADORS ON THE GO! la școala parteneră SOU Gimnazija "...