luni, 5 decembrie 2022

A treia activitate de învățare la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava - 29.XI.-2.XII.2022

Marți, 29 noiembrie 2022, oaspeții din Turcia, Portugalia, Italia, Bulgaria și Macedonia au fost primiți la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava, România, cu pâine și sare, conform tradiției. 

Apoi, directoarea școlii, doamna Tatiana Hladiuc a tinut un discurs de bun venit, urându-le tuturor participanților să aibă activități reușite în aceste patru zile. În câteva cuvinte a prezentat școala și echipa română.  După aceasta, au început jocuri non-formale pentru cunoaștere, jocuri de spargere a gheții, jocuri de team building. Jocurile au fost conduse de profesoara de limba engleză Monica Lepcaliuc și au adus zâmbete și distracție tuturor participanților.





După o scurtă pauză, a început prezentarea obiceiurilor și tradițiilor care sunt uitate dar care încă se mai păstrează. După fiecare prezentare a avut loc și prezentarea cărților de joc legate de obiceiurile și tradițiile care sunt uitate și încă se mai păstrează pentru "jocul de cărți al valorilor culturale". Elevii care au avut răspunsuri corecte la întrebări au primit stickere de la profesoara Monica. 





După prânzul de la cantina școlii, a fost organizată Vizita culturală la Cetatea de Scaun a Sucevei.





Miercuri, 30 noiembrie 2022

 În prima călătorie culturală am descoperit obiceiuri și tradiții vechi, cum ar fi Muzeul Ouălor Vama – unde vechiul obicei de a picta ouăle de Paște este transformat în artă. Muzeul Lemnului Campulung Moldovenesc a prezentat de la bun inceput importanta lemnului padurilor in viata popoarelor, precum si traditiile si obiceiurile legate de lemnul din zonele Bucovinei. Am luat prânzul la Hanul Păstrăvarului din Pojorâta – un restaurant tradițional, decorat ca hanurile în stil vechi.  






Ne-am continuat călătoria cu patrimoniul UNESCO: Mănăstirea Voroneț, Mănăstirea Humor, mănăstiri vechi de 500 de ani care sunt pictate în interior și în exterior cu scene religioase și au încă picturile originale pe pereți.

 


Joi, 1 decembrie 2022

În cea de-a treia zi am continuat cu călătoria noastră culturală -descoperirea vechilor obiceiuri și tradiții: atelierul de ceramică neagră din Marginea – un tip unic de ceramică produsă aici din vremurile de demult și acest obicei este încă păstrat, transmis din generație în generație, patrimoniul UNESCO – Mănăstirea Sucevița – o capodoperă a arhitecturii medievale,  Monumentul Palma – cu o frumoasă scenă de iarnă, și ultimul patrimoniu UNESCO – Mănăstirea Moldovița – o altă celebră mănăstire medievală pictată. Ospeții au strâns în aceste 2 zile un bagaj mare de tradiții, obiceiuri și peisaje frumoase din Bucovina.

 






 

Vineri, 2 decembrie 2022

 Timp de aproximativ două ore, elevii au făcut decorațiuni pentru Bradul de Crăciun, așa cum s-a făcut în trecut, când oamenii nu merg la magazine pentru a cumpăra decorațiuni.  În acest timp, profesorii au avut o întâlnire importantă pentru stabilirea sarcinilor pentru următoarea mobilitate. Tot în cadrul acestei întâlniri a avut loc o prezentare a paginii de Facebook a Proiectului și a paginii Etwinning a Proiectului. S-a făcut evaluarea activităților - obținerea de feedback de la elevi prin intermediul unor chestionare, formulare Google.





Apoi, un frumos program de obiceiuri și tradiții românești uitate dar încă în desfășurare: colindele și alte tradiții vechi pentru Crăciun au fost prezentate de elevii români și de alți invitați: malanca din Mihoveni, o trupă veche care păstrează vie tradiții de Anul Nou. 








Activitățile s-au terminat cu ceremonia acordării certificatelor.














 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ultima activitate de învățare la școala parteneră SOU Gimnazija "Goce Delcev", Kumanovo, Macedonia de Nord, 20-23 iunie 2023

 In perioada 20-23 iunie 2023 a avut loc ultima întâlnire de proiect CULTURAL AMBASSADORS ON THE GO! la școala parteneră SOU Gimnazija "...